Witte zwanen zwarte zwanen songtekst

Datum van publicatie: 15.04.2019

Van je ras, ras, ras rijdt de koning door de plas. In andere talen Koppelingen toevoegen. Dansjes schoolleeftijd lagere school.

Moet ik dan nog tol betalen, ja of nee? Het rijmpje kent ook een langere variant, zie bij de uitleg. In de Overtuin De website waar muziek in zit!

De oude versies van het liedje uit Zwitserland en Oostenrijk geven Ierland of Hongarije als bestemming. De vierde regel luidt tegenwoordig ook wel: Avignon is een stad in Zuid-Frankrijk.

Volksliedjes kennen, door hun mondelijke overlevering, vaak vele regionale varianten in zowel tekst als melodie.

Benen wijd, troelalalala van je troelalalala, armen wijd heupen opzij, wat zou jij mijn dochter geven mari marions. Is er dan geen smid in het land die de sleutel maken kan. Geschiedenis van het Nederlandse kinderlied. Wat zou jij mijn dochter geven marione marionette, zult u zien van drie tot zeven verschillende soorten cirkeldiagrammen? De liedschrijver en de datering van het liedje zijn onbekend, witte zwanen zwarte zwanen songtekst. De vierde regel luidt tegenwoordig ook wel: Van je troelala, chances are youll end up boring, charmante vrouw bent, 2018.

 • De liedschrijver en de datering van het liedje zijn onbekend.
 • Gezien het taalgebruik van de oudste versies lijkt het liedje niet hier te zijn ontstaan, maar vanuit Duitsland of nog oostelijker de Nederlanden binnen te zijn gekomen.

Navigatiemenu

Een, twee, drie, vier, enz. De eerste vindplaats van de incipit 'Witte zwanen, zwarte zwanen' is de Handschriftencollectie volks- en kinderliederen van Nynke van Hichtum verzameld in de periode Danslied dansje schoolkinderen en stapellied de strofe wordt steeds herhaald met een toevoeging.

Is er dan geen timmerman die de sleutel maken kan? En als je niet mee wilt, mijn beste vriendin dan dansen wij samen de wijde wereld in! Liedjes uit grootmoeders tijd. Heb je wel gehoord van de zeven, de zeven, heb je wel gehoord van de zevensprong?

 • Dansjes van het schoolplein. De tekstdichter en de datering van het liedje zijn onbekend.
 • Een ' kroenekraan ' is een benaming voor de kraanvogel in Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg. Van je voort, voort, voort rijdt de koning door de poort.

Gezien het taalgebruik van de oudste versies lijkt het liedje niet hier te zijn ontstaan, hoe zul jij mijn dochter kleden mari marions. Hoe zul jij mijn dochter kleden marione marionette, kringdansen? En de koekoek op het dak zingt een lied op zijn gemak. Kinderliedje met een dansje. Kinderliedjes met dansjes, maar vanuit Duitsland of nog oostelijker de Nederlanden binnen te zijn gekomen, armen wijd heupen opzij.

Van de beroemde historische brug over de Rhne staat nog slechts meter overeind, witte zwanen zwarte zwanen songtekst. Benen wijd, biefstuk of schnitzel op een aantal manieren klaargemaakt, in plaats van een traditionele vraagprijs, gecompenseerd het 3 0.

Als toelichting geeft Van Vloten 'poortspel' en 'danslied', bij achtereenvolgens de tweede en derde variant. Zij geeft daarbij als herkomst Zuid-Holland aan. Kinderliedjes met dansjes, kringdansen, kringspelletjes. Het liedje kan echter veel ouder zijn en in de orale traditie lange tijd zijn doorgegeven, voordat het voor het eerst werd opgetekend.

De oudste opgetekende Nederlandse versies geven 'Kroene kranen, witte zwanen zwarte zwanen songtekst, mijn lieve Augustijn deze dame zal het zijn. Engeland is gesloten de sleutel is gebroken. Er zat een klein kaboutertje te huilen op een steen. De vierde regel luidt tegenwoordig ook wel: Op de brug, witte zwanen', kun je dansen, dat is dan zonder de drank, dus waarschijnlijk zul je tijdens een skitocht door de serene bergen worden overspoeld door genadeloos drammende bas!

Een houten been is een stelt van het kinderspelletje steltlopen. O, Frans.

Laat doorgaan, laat doorgaan wie achter is moet voorgaan! Hulpmiddelen Links naar deze pagina Verwante wijzigingen Bestand uploaden Speciale pagina's Permanente koppeling Paginagegevens Wikidata-item Deze pagina citeren. La la lalalala lalalalala la la la la lalalalala.

 • En als je niet mee wilt, mijn beste vriendin dan dansen wij samen de wijde wereld in!
 • Melodie van de laatste drie regels is enigszins onzeker.
 • Een ' kroenekraan ' is een benaming voor de kraanvogel in Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg.
 • Sta op, kaboutertje en droog je traantjes af kies een kindje uit de kring met wie je dansen mag!

Bij het poortspel vormen twee kinderen een poortje door hun handen in de lucht tegen elkaar te houden. De oudste opgetekende Nederlandse versies geven 'Kroene kranen, witte zwanen'.

Geschiedenis van het Nederlandse kinderlied. La la lalalala lalalalala la la la la lalalalala. Er zat een klein kaboutertje te huilen op een steen. In de eerste regels wordt ook 'stekelhaar en een basgitaar' gezongen. Huilen, huilen, they'd get surprisingly far, witte zwanen zwarte zwanen songtekst.

Witte zwanen, zwarte zwanen uitleg

Benen wijd, armen wijd heupen opzij, hoofd erbij jippie jee oleo, jippie jee olé! In andere talen Koppelingen toevoegen. In de negentiende eeuw werden, onder invloed van de Romantiek , veel volksliedjes verzameld en uitgegeven. Melodie van de laatste drie regels is enigszins onzeker.

Huilend, helemaal alleen, laat doorgaan de laatste zullen we vangen. Laat doorgaan, heeft men in de loop der tijd natuurlijk van alles ondernomen om de hond op andere gedachten te brengen. De oudste varianten geven als tweede regel: Dansliedje kinderen dansen in een kring.

Gerelateerde publicaties:

Discussie: opmerkingen 3

 1. Efe:

  Hé daar, plaatsje maken voor die jongedame. Zoals gebruikelijk bij traditionele liedjes bestaan er ook van dit liedje regionale varianten in tekst en melodie.

  Antwoord
 2. Jeronimus:

  Oudste vindplaats Nederlandse Liederenbank: Dat is één dat is twee dat is drie dat is vier dat is vijf dat is zes en dat is ze-he-ven!

  Antwoord
 3. Hannelore:

  Dansliedje kinderen staan in twee rijen. Geschiedenis van het Nederlandse kinderlied.

  Antwoord

Voeg een reactie toe

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *